Eindhoven maakt kunst: Hugo Tielemans – Interview Hallo 040

Eindhoven maakt kunst: Hugo Tielemans – Interview Hallo 040

Interview Hallo 040 – 1 augustus 2011 – Tekst door Anneke van Wolfswinkel.

www.hallo040.nl/hugo-tieleman

Hugo Tieleman - Interview Hallo 040

Ma. 1 Augustus

Eindhoven maakt kunst: Hugo Tieleman
Als je het atelier van Hugo Tieleman (1982) binnen stapt, ruik je het meteen: hier werkt een schilder. Er staat geen ezel, Hugo hangt zijn doeken gewoon aan een paar spijkers in de muur. Op zijn schilderijen overheersen donkere kleuren, met hier en daar een uitschieter in grasgroen of fuchsia. Het zijn sfeervolle, wat melancholieke beelden, van landschappen met half-afgebouwde of ingestorte bouwsels.Er is geen mens te zien. Hugo schildert de sporen die de mens achterlaat in de natuur.

Herinneringen van de kunstenaar zelf staan aan de basis van zijn werk. ‘Ik ben in Eindhoven opgegroeid, in de wijk
Blixembosch, op de grens van de stad en de natuur. Ik was altijd in het bos aan het spelen, hutten aan het bouwen. Ik hou van de weelderigheid van de natuur, en dat werkt door in mijn handschrift als schilder.’ De wrijving tussen natuur en cultuur fascineert Hugo. ‘De mens probeert de aarde te temmen, maar de aarde met haar natuurrampen en oerkrachten is uiteindelijk niet te beheersen.’

Ondernemer
Met zijn schilderijen heeft Hugo de laatste tijd veel succes. Op Art Amsterdam 2011, een van de belangrijkste Nederlandse beurzen voor hedendaagse kunst, werd hij door twee galeries tegelijk vertegenwoordigd: de Eindhovense galerie Zand, en Livingstone Gallery uit Den Haag. ‘Mijn werk verkoopt de laatste maanden steeds beter, en daar ben ik heel blij mee,’ zegt Hugo. ‘Maar het leven als kunstenaar blijft onzeker, het kan ook weer voorbijgaan. Ik heb een bijbaan, en van het geld dat ik daarmee verdien betaal ik mijn levensonderhoud, mijn huis en mijn reizen. Alles wat ik met de verkoop van mijn schilderijen verdien, investeer ik weer in mijn werk. Als kunstenaar ben ik ook ondernemer en tot op zekere hoogte moet ik dan ook commerciële afwegingen maken. Enorme formaten verkopen bijvoorbeeld minder snel, gewoon omdat ze niet praktisch zijn in een huis. Ook merk ik dat schilderijen met meer kleur een breder publiek bereiken. Ik laat me door die overwegingen niet leiden, maar ze spelen soms wel mee in keuzes die ik maak.’

Met de bezuinigingen die het kabinet in de kunstsector doorvoert, is Hugo niet blij. ‘Galeries, maar ik zelf als kunstenaar ook, gaan er door de overhaast ingevoerde BTW-verhoging direct op achteruit.’ Over de afschaffing van de WWIK, een uitkering / subsidie voor beginnende kunstenaars, is Hugo niet zo rouwig. ‘Ik heb die zelf nooit aangevraagd. Ik vind dat je ook als kunstenaar verantwoordelijk bent voor je eigen inkomen, door een bijbaan of de verkoop van je werk.’

Ambachtelijk
Interessante ontwikkelingen in de schilderkunst ziet Hugo vooral in Duitsland. ‘Ik ben schilder, en daarin vind ik ambachtelijkheid en techniek belangrijk. De Neue Leipziger Schüle, met kunstenaars als Matthias Weischer, Ulf Puder en David Schnell vind ik geweldig. Bij Weischer komt alles samen: het concept, de materiaalbeheersing, de manier van schilderen – dat komt dicht in de buurt van geniaal.’ Hugo heeft een paar jaar geleden wel overwogen om naar Duitsland te gaan om daar te gaan schilderen, maar heeft het uiteindelijk niet gedaan. ‘Als jonge kunstenaar ben ik nog zoekende en mijn werk moet zich nog verder ontwikkelen. In die ontwikkeling moet je niet te veel beïnvloed worden door andere kunstenaars. Maar als kunstenaar moet je natuurlijk wel in de gaten houden wat er om je heen gebeurt in de kunstwereld om je plaats en identiteit binnen die kunstwereld te bepalen.’

Sfeer
Hugo blijft dus voorlopig in Eindhoven, hoewel hij niet echt warm loopt voor zijn stad. ‘Ik ben hier nu eenmaal geboren en heb er altijd gewoond, maar Eindhoven heeft weinig sfeer. Een stad als Utrecht, waar ik op de kunstacademie heb gezeten, ademt echt cultuur. Ik hou van oude panden en jaren ’30-huizen, maar hier overheerst de moderne architectuur. Ik ben blij met dit atelier, dat gelukkig wel in een sfeervol oud pand zit. Alle lof voor Stichting Ruimte. Ze zijn heel actief voor beeldend kunstenaars. Mede dankzij de panden die zij beheren is er de laatste jaren in Eindhoven letterlijk en figuurlijk meer ruimte gekomen voor kunstenaars in Eindhoven.’

www.hallo040.nl/hugo-tieleman

Share post:

  • /

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.