Black Hole Sun, Livingstone Gallery, Den Haag 31/03/2018 – 27/05/2018

Black Hole Sun, Livingstone Gallery, Den Haag 31/03/2018 – 27/05/2018

31/03 – 27/05/2018
Hugo Tieleman
Black Hole Sun (solo)
nieuwe schilderijen

Opening op zaterdag 31 maart om 16.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaar.

De tentoonstelling wordt geopend door Wim van der Beek, schrijver/kunstrecensent en onafhankelijk curator hedendaagse kunst. In 2016 stelde hij als gast-curator van het CODA Museum Apeldoorn de groepstentoonstelling What Remains samen, met een bijzondere presentatie van het werk van Hugo Tieleman.

Livingstone gallery presenteert met trots de nieuwe solotentoonstelling van Hugo Tieleman. In de afgelopen paar jaar heeft Hugo Tieleman (Eindhoven, 1982) zijn bekende series Mining site en Heavy metal verder uitgewerkt. Hieruit is een nieuwe serie ontstaan, Tar sand, die verwijst naar de donkere teerzandvelden die door de ontginning ervan in o.a. Amerika, hele natuurgebieden vernietigen.

In deze nieuwe serie tracht Hugo Tieleman het vettige zwart tot het uiterste te drijven waarbij nog steeds diverse kleuren te onderscheiden zijn. De gekleurde mineralen en edelstenen uit de eerdere series worden nu als het ware opgeslokt door de immense donkere grond van de teerzanden. Hoewel duister, hebben deze ook letterlijk diverse bestanddelen en kleuren in zich. Dit benadrukt Hugo door de verf aan te vullen met onder andere zand en nu ook zilverpapier. Door licht toe te voegen reflecteren de kleur-elementen en komen deze als licht aan het eind van de tunnel naar voren.

De derde dimensie waarmee hij in zijn doeken al experimenteerde brengt hij nu ook naar de oppervlakte in een sculpturale installatie waar donkere aardlagen naar boven komen. In andere doeken laat Hugo Tieleman het licht weer toe. Juist het zwart wordt weggelaten zodat een lichtpaarse gloed overblijft. Is dit de ‘Black Hole Sun’ en onze kans op een nieuw begin?

In 2015 had Hugo Tieleman zijn eerste solotentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Zijn werk is opgenomen in o.a. Achmea Art Collection, Rabobank Art Collection, Collectie De Heus-Zomer, Hugo Brown Family Collection, THE EKARD COLLECTION en diverse andere privé verzamelingen.

Share post:

  • /