After the eighth day

After the eighth day

Mens en natuur zichtbaar zoekend naar de toekomst in een nieuwe expositie
Ben je verbonden met de ander, de natuur, de wereld en jezelf?

 

after the eighth day

De achtste dag staat voor een nieuw begin. Na tijden van angst, verwijdering en contrast ontstaat een nieuwe tijd. Hugo Tieleman en Coen van Ham tonen in een gezamenlijke presentatie hun laatste expressieve schilderijen.

Na tijden van angst, verwijdering en contrast ontstaat een nieuwe tijd. Sprankelend, spannend en verlangend. De vraag is: zijn we nu definitief ontdaan van bestaande denkbeelden en vergeten gewoontes?

Hugo Tieleman en Coen van Ham tonen in een gezamenlijke presentatie ‘after the eighth day’ hun laatste expressieve schilderijen. Na de achtste dag. De eerste dag dat alles nieuw is. Tieleman richt zijn blik op de natuur, landschap en de menselijke invloed daarop. Van Ham toont de innerlijke mens met zijn angsten, gevoelens en verlangens. Zo ontstaat in deze expositie een toekomstbeeld waarin mens en natuur op elkaar reageren. Hugo toont zowel grote doeken als kleine werken op papier. Coen toont een panoramisch werk van zestien meter en werken uit de teruggetrokken tijd: ‘inner identity’. Speciaal voor deze expositie schreef kunsthistoricus Rebecca Nelemans een reflectie op het werk van beide kunstenaars.

VRIENDSCHAP EN ONTMOETING
Coen en Hugo kennen elkaar al een lange tijd. Eerst vanuit hun opleiding in verschillende rollen, sinds 6 jaar intensief als bevriende kunstenaars. Beiden werken ze als schilder, beiden expressionistisch. Waarbij de creatieve spanning en inhoudelijke verschillen hun werk en ontwikkeling versterken, is er verschil in thematiek. Hugo Tieleman onderzoekt de natuur en de invloed van de mens, Coen van Ham onderzoekt de menselijke ontmoeting en de innerlijke psyche. In toon, toets en stijl zijn ze divers en toch ergens met elkaar verbonden.

SPIEGEL EN CONTRAST
Deze samenwerking laat zien hoe de relatie tussen beide vrienden wellicht ook inhoudelijk een weg vindt. Zodat mens en natuur wellicht dichter bij elkaar staan dan de werken bij de eerste indruk vermoeden. De expositie geeft daarnaast veel ruimte om met de bezoeker in contact te treden. Hoe kijkt deze naar de toekomst. Hoe bouwt die aan een nieuwe werkelijkheid en wat kan die daar persoonlijk in betekenen. Deze presentatie verleidt mensen die willen nadenken over de tijd na deze pandemie. Die kunst als spiegel zien om te inspireren, motiveren en reflecteren op de nieuwe toekomst. Die de mens en natuur als leidend thema zien om de wereld kleur te geven.

DE  KRUISRUIMTE
De Kruisruimte is een publieksruimte voor exposities en presentaties. De ruimte is eigendom van stichting Complex die tevens de ernaast gelegen ateliers verhuurt. Hugo heeft hier zijn atelier. Coen werkt in een oude pastorie aan de Hoogstraat. De Kruisruimte bestaat uit twee ruimtes van respectievelijk 110m2 en 75m2. De Kruisruimte heeft een kleinschalige maar doeltreffende publieksfunctie in het culturele leven van Eindhoven: een plek waar de kunstliefhebbers en kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten.

LOCATIE
De kruisruimte
Generaal Bothastraat 7E 5642 NJ Eindhoven
gratis parkeren, buslijn 5 vanaf Eindhoven CS

OPENINGSTIJDEN
9 april – 18 april 2022
elke dag van 13-17 uur, maandag gesloten
Opening op 9 april door curator Rebecca Nelemans.

KORTE SAMENVATTING
Herken je het? En heb je het al gezien? Na tijden van angst, verwijdering en contrast ontstaat een nieuwe tijd. Sprankelend, spannend en verlangend. De vraag is: zijn we nu definitief ontdaan van bestaande denkbeelden en vergeten gewoontes? Hugo Tieleman en Coen van Ham tonen in een gezamenlijke presentatie ‘after the eighth day’ hun laatste expressieve schilderijen. Na de achtste dag. De eerste dag dat alles nieuw is. Tieleman richt zijn blik op de natuur, landschap en de menselijke invloed daarop. Van Ham toont de innerlijke mens met zijn angsten, gevoelens en verlangens. Zo ontstaat in deze expositie een toekomstbeeld waarin mens en natuur op elkaar reageren. Hugo toont zowel grote doeken als kleine werken op papier. Coen toont een panoramisch werk van zestien meter en werken uit de teruggetrokken tijd: ‘inner identity’.

Speciaal voor deze expositie schreef kunsthistoricus Rebecca Nelemans een reflectie op het werk van beide kunstenaars.
De expositie ‘after the eighth day’ is van 9 tot en met 18 april gratis te bezoeken in De Kruisruimte, Generaal Bothalaan 7E in Eindhoven.
Elke dag geopend van 13:00 tot 17:00 uur, maandag gesloten. Parkeren is gratis of je neemt de fiets of buslijn 5 vanaf Eindhoven CS.

OVERIGE INFORMATIE
Bij de expositie verschijn een compacte gratis verkrijgbare catalogus met daarin alle werken en de teksten van Rebecca Nelemans. De opening van de expositie is op zaterdag 9 april. Op die dag zijn beide kunstenaars samen aanwezig. Mocht u de expositie als preview willen bezoeken dan is er op vrijdag 8 april een mogelijkheid, neem hiervoor contact op.

 

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Cultuur Eindhoven. www.cultuureindhoven.nl
Voor vragen kunt u contact opnemen met Coen van Ham 0031 6 26 38 66 07 contact@coenvanham.com

www.aftertheeighthday.nl

after-the-eighth-day-hugo-tieleman-coen-van-ham

Share post:

  • /