Facing nature

Facing nature

 

Facing Nature

visies op natuur en landschap uit de collectie De Heus-Zomer
14 december 2013 t/m 30 maart 2014

In ‘Facing Nature’ staat de imposante kunstcollectie van het echtpaar Henk de Heus en Victoria de Heus-Zomer centraal. Het is de tweede expositie in een rij van drie tentoonstellingen, waarbij steeds een ander aspect van de verzameling wordt belicht. In het Singer Museum (Laren) was eerder dit jaar Nederlandse moderne kunst te zien en in Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) wordt in 2014 de Chinese kunst uit de collectie getoond. De expositie in Museum Belvédère is samengesteld rond het thema natuur. Het omvat meer dan honderd schilderijen, fotowerken en plastieken en is te zien in het gehele museumcomplex.

Hoewel het echtpaar nooit bewust landschappen of natuurtaferelen heeft verzameld, dringt ongemerkt hun achtergrond door in de affiniteit met landschapskunst. Henk is geboren en getogen in Barneveld, met bossen vlakbij en rondom landerijen. Victoria werd geboren in Bennekom, waar ze veel door de bossen fietste en graag om zich heen keek. Ook de landelijke ligging van Museum Belvédère kon hen bekoren. ‘We waren meteen onder de indruk van dat typische vlakke, strakke Friese landschap’, zegt Victoria de Heus-Zomer. ‘Vanaf dat moment was het voor ons nauwelijks een vraag meer: als we daar een tentoonstelling gingen maken moest deze over facing nature gaan.’

De expositie bevat sterk uiteenlopende werken van Nederlandse, maar vooral buitenlandse kunstenaars die vanuit verschillende invalshoeken hun visie geven op de natuur. Hoewel de mens zelf in de meeste werken niet figureert, is zijn relatie tot de natuur het onderliggende thema dat alle geëxposeerde werken met elkaar verbindt. Henk de Heus: ‘Voor kunstenaars is het heel moeilijk, misschien wel onmogelijk, om te concurreren met de grootsheid van de echte natuur. Maar dat moeten ze ook helemaal niet willen. Kunstenaars geven een andere blik op de wereld en dus ook op de natuur.’

‘Facing Nature’ omvat meer dan honderd schilderijen, fotowerken en plastieken. Tot de exposerende kunstenaars behoren Armando, Gerrit Benner, Hai Bo (Ch), Markus Draper (Du), Tim Eitel (Du), Ger van Elk, Yasmin Graf (Du), Frank van Hemert, Heringa | Van Kalsbeek, Matthew Day Jackson (VS), Alex Katz (VS), Per Kirkeby (Den), Jonathan Marshall (VS), William Monk (Eng), Chi Peng (Ch), Neo Rauch (Du), Daniel Richter (Du), Jan Roeland, David Schnell (Du), Thomas Struth (Du), Norbert Schwontkowski (Du), Emo Verkerk, Co Westerik, Zhang Xiaogang (Ch) en Robert Zandvliet.

Bij ‘Facing Nature’ is een omvangrijke en rijk geïllustreerde catalogus verschenen met teksten van kunsthistoricus Hans den Hartog Jager.

Bron: Museum Belvedere

Facing Nature in AVRO’s Kunstuur >

Share post:

  • /

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.